Skip to main content
Kennemer Praktijkschool heet voortaan: Forta. Sterk in Praktijk Klik hier voor meer informatie

Onderwijsprogramma

Ontdekkend, Oriënterend

& Werkend Leren

Iedereen heeft talenten en soms moet je nog ontdekken waar deze liggen. Bij ons ga je op onderzoek uit en leer je in de klas én in de praktijk wat jouw sterke kanten zijn. Zo kun je je kracht zo goed mogelijk inzetten en doe je wat je het allerleukste vindt.

Ontdekkend Leren in 1e en 2e jaar

Iedereen heeft talenten en soms moet je nog ontdekken waar deze liggen. In de onderbouw ga je op onderzoek uit naar welke talenten je allemaal hebt. Dit doe je door veel verschillende lessen te volgen en te voelen waar je blij van wordt. Daarna maak je samen met je mentor doelen die passen bij deze talenten, zodat je er nog beter in wordt. Iedereen heeft zijn eigen doelen, dit is voor niemand hetzelfde. Je leert kiezen wat wel of niet handig voor je is om je doel te bereiken. Je kunt in Profijt goed bijhouden hoe het met je doelen gaat en of je alle lessen (trajecten) voldoende hebt afgerond.

Aan het einde van het 2e jaar werk je aan je profielproef om te laten zien wat je volgende stap gaat worden naar het 3e leerjaar. Deze stap kan richting Service of Groen & Techniek worden genomen.

Nederlands en rekenen zijn belangrijk en krijg je op vaste tijden in het rooster. Ook maak je kennis met de verschillende beroepen die er zijn en het werk dat je later misschien gaat doen.

Oriënterend Leren in het 3e jaar

Na het ontdekken waar je talenten en interesses liggen ga je in de middenbouw verder leren in een richting die goed bij je past. Dat kan gericht zijn op Service of Groen & Techniek. Je oefent met werksituaties tijdens praktijklessen, interne stage, groepsstages en misschien wel een vaste stagedag. Om je voor te bereiden op het werkend leren in de bovenbouw staan het oefenen met meer zelfstandigheid en vakkennis centraal. Nederlands en rekenen blijven een vast onderdeel van je rooster.

Voor een goede start in de bovenbouw maak je aan het einde van het 3e jaar een Sectorproef. Hiermee laat je zien dat het vak waar je verder in wil leren echt bij je past. De vakken die je bij ons op school kunt kiezen zijn Horeca, Winkel, Verzorging, Groen, Techniek hout en Techniek metaal.

Werkend Leren in 4e en 5e jaar

Nadat je in het 3e jaar talenten verder hebt ontdekt en ervaring hebt opgedaan in de vakken gericht op Service of Groen & Techniek, ga je door naar het 4e jaar. In de bovenbouw kies je een vak dat echt bij jou past en waar je nog meer van wil leren. Naast de vaklessen ga je op stage, daarom heet het Werkend Leren. Je werkt op school verder aan de competenties Wonen, Werken, Vrije Tijd en Burgerschap. Deze heb je nodig om straks voor jezelf te kunnen zorgen. Je verzamelt bewijzen van je trajecten en stages in je online portfolio in Profijt. In de bovenbouw kun je ook certificaten behalen die belangrijk zijn voor later. Bijvoorbeeld voor je werk of als je gaat doorleren.

In het 5e jaar kies je een aantal onderdelen uit jouw portfolio. Samen met de verplichte onderdelen wordt dit jouw examendossier. Dit laat je zien en bespreek je tijdens je examengesprek, je toekomstige werkgever of een vervolgopleiding.

In het 5e jaar kan je op basis van je stagevaardigheden, leeftijd, zelfstandigheid en taal en reken niveau de Entree opleiding volgen.

Profijt

Bij Forta werk je met Profijt. Dit doe je op de computer, want het is een digitale omgeving. Je kiest, in overleg met je mentor, een aantal doelen uit. Aan deze doelen ga je een periode (6-8 weken) werken. In Profijt schrijf je deze doelen op en je kiest trajecten uit die bij deze doelen passen. Een traject bestaat uit een aantal lessen bij een vak waarvoor je gekozen hebt. Je wilt bijvoorbeeld beter worden in schuren en schaven. Daarom schrijf je dit op als doel. Daarna kies je samen met de docent van techniek een traject dat daarbij past.

Aan het eind van een periode ga je de doelen en trajecten afsluiten. Je kunt jezelf een waardering geven en de docent doet dit ook. Als bewijs kun je van alles toevoegen, zoals bewijzen en foto’s.

Successendag

Aan het eind van een periode sluit je je trajecten en doelen af. Het is heel knap als je al je trajecten voldoende afrondt en veel bewijzen hebt verzameld. Dit wordt gevierd! Drie keer per jaar vier je dit met je eigen klas en spreek je af op welke manier dit is. Twee keer per jaar vieren we dit met elkaar. Je kunt dan kiezen uit verschillende leuke activiteiten.

Pro-vmbo

Wanneer je juf of meester in groep 8 twijfelt welk niveau het beste bij jou past, kom je misschien wel in de Pro-vmbo brugklas. In deze klas wordt een jaar lang gekeken welk niveau het beste bij jou past. Je bent twee dagen bij Forta en drie dagen bij SKILLS vmbo. Je leert hier plannen en organiseren. Het is belangrijk dat je goed je huiswerk maakt en je aan afspraken houdt. Aan het eind van het schooljaar hoor je welke school en welk niveau het beste bij jou past.

Entree-opleiding

Forta heeft een eigen Entree-opleiding. Dit is een mbo-niveau 1 opleiding waarin je stage met school combineert. Ben je minimaal 17 jaar, dan kun je bij ons een mbo-niveau 1 diploma halen. Hiermee kun je aan het werk of verder leren voor een mbo-niveau 2 diploma van een ROC.

De Entree opleiding bieden wij aan in het 5e jaar op Forta.

Toelating tot de opleiding gaat op het advies van de mentor, zorgcoördinator, stagedocent en AVO-docent. Het is belangrijk dat je gemotiveerd bent en een positieve werkhouding hebt. Tijdens de opleiding ga je werken aan beroepsvaardigheden (op school en stage), Nederlands, rekenen, loopbaanoriëntatie & burgerschap.

Workshops

Waar wil jij meer over weten of beter in worden? Tijdens de verschillende workshops kun je over veel verschillende onderwerpen meer leren, zoals omgaan met sociale media, seksuele voorlichting of over de geschiedenis. Je kunt er ook voor kiezen om nog meer te leren in de praktijk. Je mag iedere ronde drie keuzes aangeven en wordt daarna ingedeeld. Je kunt je bewijzen in Profijt zetten.