Skip to main content
Kennemer Praktijkschool heet voortaan: Forta. Sterk in Praktijk Klik hier voor meer informatie

Beroepsmogelijkheden

Gaan voor een
mooie baan

Groene
beroepen

Tuinder

Als tuinder werk je meestal in een kas. Bijvoorbeeld in de bolbloemen-, potplanten- en snijbloementeelt. Je maakt de kas klaar en daarna ga je zaaien, planten en poten. Dat doe je handmatig of met behulp van machines die je daarvoor hebt klaar gezet. Na afloop maak je de teelruimte schoon met een aantal andere medewerkers en desinfecteer je de gebruikte materialen. Daarnaast houd je je bezig met het verzorgen van de gewassen. Dat doe je door ze water te geven of te bemesten.

Plantsoenmedewerker

Je werkt als assistent plant of groene leefomgeving lekker in de natuur. In sommige gevallen werk je in een kwekerij en verzorg je het zaaien, water geven en onkruid weghalen. In andere gevallen werk je buiten op sportterreinen, parken of begraafplaatsen. Daar verzorg je het groen. In dat geval werk je op openbare plekken, waar iedereen mag komen. Je moet het daarom leuk vinden om voorbijgangers of bezoekers uit te leggen wat je aan het doen bent.

Hovenier

Tuinen en parken mooi aanleggen en onderhouden. Dat is het werk van een medewerker hovenier. Je bereidt de grond voor, meet de maten op en beplant of betegelt het terrein. Je werkt niet alleen met planten, struiken en bomen. Je denkt namelijk ook goed na over de afwatering en legt rioleringen of afwaterleidingen aan. Als alles klaar is, laat je het weer netjes achter en kan het onderhoud beginnen. Als je het fijn vindt om buiten te werken, dan is dit echt een beroep voor jou.

Technische
beroepen

Hulpmonteur

Een hulpmonteur helpt een installatiemonteur om zijn werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Als hulpmonteur ga je mee naar onderhoudsafspraken, maar je helpt ook bij reparaties en het installeren van nieuwe apparaten en machines.

Timmerman

Als timmerman stel je profielen, kozijnen en eenvoudige bekistingen. Je timmert ruimtes af, maakt dakwerk, scheidingswanden en plafonds. Ook monteer je deuren en ramen en hang je deze op. Daarnaast voer je herstelwerkzaamheden en eenvoudige machinale bewerkingen uit.

Productiemedewerker

De werkzaamheden van een productiemedewerker hangen sterk af van de branche of sector van het bedrijf. Taken die een productiemedewerker kan hebben, zijn bijvoorbeeld de volgende:

  • Instellen, controleren en bedienen van machines
  • Inpakken van goederen
  • Controleren van de kwaliteit van goederen
  • Verzamelen van onderdelen van een bestelling
  • Aanvullen van voorraden
  • Verrichten van lopendebandwerk
  • Scheiden en opruimen van afval
  • Schoonmaken van machines en/of opruimen van de werkplek

Autospuiter

De carrosserie van een auto is de hele auto, behalve de motor. Op de carrosserie zit lak. En die moet weleens bijgewerkt worden, bijvoorbeeld na een botsing of omdat de auto roest. En soms moet een auto helemaal overgespoten worden, omdat de klant een andere kleur wil. Al dat werk doe je als autospuiter. Voordat je aan de slag kunt, moet je de carrosserie schoon en vetvrij maken. Ook bekijk je welke manier van spuiten het beste past: nat- of droogspuiten, machinaal of met de hand. Als autospuiter zorg je ervoor dat de auto er weer als nieuw komt uit te zien.

Verkoop
beroepen

Magazijnmedewerker

Als magazijnmedewerker help je bij de ontvangst en opslag van goederen in het magazijn of het distributiecentrum. Bij goederen die binnenkomen, assisteer je bij het lossen ervan. Je helpt de goederen te controleren en ze klaar te maken voor opslag. Eventueel pak je de goederen om. Je assisteert bij het verplaatsen van de goederen naar de daarvoor bestemde opslagruimte. Ook houd je je bezig met de goederen die het magazijn uitgaan. Samen met collega’s zorg je ervoor dat de goederen snel, nauwkeurig en veilig verwerkt worden. En dat alles schoon en opgeruimd blijft.

Verkoper

Als assistent verkoop/retail ontvang je de goederen die in de winkel verkocht worden. Je controleert de goederen en legt ze op de juiste plek in de winkel of het magazijn. Je zorgt ervoor dat de voorraad in de winkel altijd is aangevuld en dat de presentatie van de artikelen in de winkel er netjes uitziet. Dit betekent ook dat je samen met collega’s de winkel opruimt en schoonhoudt. Soms mag je een collega helpen om met een aantal artikelen een mooie presentatie in de winkel te maken.

Keuken
beroepen

Keukenassistent

Als keukenassistent help jij bij de voorbereidingen in de keuken. Je bereidt de werkplekken in de keuken voor en werkt aan de voorbereiding van het brood, gebak of andere gerechten. Als je in een restaurant werkt, waar gasten komen, zorg jij dat de tafels gedekt zijn met schoon serviesgoed en glaswerk. Je let op hygiëne en levert kwaliteit.

Kantinemedewerker

Als medewerker in de kantine houd je je bezig met het verkopen en bereiden van voorbewerkte producten. Bijvoorbeeld snacks en kleine gerechten, warme en koude dranken. Je luistert naar de wensen van een gast, neemt tegelijkertijd verschillende bestellingen op en maakt deze klaar. Ook zorg je voor de ontvangst en opslag van goederen die geleverd worden. Verder maak je schoon.

Horeca-assistent

Als assistent horeca help jij bij de voorbereidingen in de keuken, de bakkerij of in het restaurant. Je bereidt de werkplekken in de keuken voor en werkt aan de voorbereiding van het brood, gebak of andere gerechten. Als je in een restaurant werkt, waar gasten komen, zorg jij dat de tafels gedekt zijn met schoon serviesgoed en glaswerk. Je let op hygiëne en levert kwaliteit.

Verzorging
beroepen

Zorghulp

Als zorghulp help je bijv. zieken, ouderen of gehandicapten met allerlei dagelijkse, huishoudelijke zaken. Dat betekent dat je bijvoorbeeld helpt met boodschappen doen. Of met koken en afwassen. Het kan ook gebeuren dat je mensen ondersteunt met het verzorgen van kinderen of huisdieren. En soms gaat het gewoon om een gezellig praatje. Ook doe je soms licht verzorgend werk, onder deskundige begeleiding van verpleegkundigen of andere hulpverleners. Kortom, je moet van alle markten thuis zijn!

Schoonmaker

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Assistent haarmode

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.